Salam Sejahtera,

Salam sejahtera, selamat datang ke blog saya yang serba kekurangan ini. Terima kasih saya ucapkan pada semua kerana sudi datang berkunjung ke blog ini. Sekiranya ada apa-apa persoalan atau perasaan ingin tahu lebih lanjut lagi berhubung dengan isu-isu yang terkandung di dalam blog ini, kecil tapak tangan 1Malaysia saya tadahkan. Kawan-kawan semua saya persilakan untuk bertanyakan terus kepada saya melalui phone, emel atau ruang chat yang ada disediakan dalam blog ini. Kita juga boleh terus berinteraksi dengan menjadi follow di antara sesama kita manalah tahukan hari ini, esok atau lusa mungkin tiba-tiba sahaja muncul sesuatu perkara atau peluang yang datang samada dari saya ataupun dari kawan-kawan, jadi mudahlah ianya dikongsibincangkan. Kerana kate orang “peluang itu selalunya datang dalam keadaan kita tidak bersedia”…dengan cepatnya maklumat itu sampai pada kita & pantas kemasnya tindakan proaktif yang menyusulinya ……. Apakah hasilnya?

On9 Article


Klik pada logo di bawah untuk mengetahui 
perkembangan terkini Organisasi Allianz di sana sini.
 
Selain dari itu berikut adalah
Cebisan keratan berita:

Insurans 1AZAM manfaat 500,000 peserta e-KASIH

26/05/2011

HULU KLANG: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat semalam melancarkan Skim Insurans 1AZAM dengan peruntukan RM12 juta untuk membantu 100,000 ketua isi rumah (KIR) yang dijangka memberi manfaat kepada 500,000 ahli isi rumah (AIR) selama setahun, mulai 1 Januari lalu hingga 31 Disember ini.

Skim insurans itu yang akan memberi perlindungan insurans nyawa dan kemalangan kepada KIR serta AIR adalah inisiatif di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) meningkatkan taraf hidup isi rumah berpendapatan rendah.

Menterinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, berkata kementerian menawarkan perlindungan insurans kepada KIR yang berdaftar di bawah sistem e-KASIH supaya mereka mendapat pembelaan, sekiranya berlaku kemalangan membabitkan mereka atau keluarga.

“Misalnya, jika KIR meninggal dunia, puratanya akan ada isteri dan dua atau tiga anak diberi khairat kematian, malah sekiranya KIR cacat atau lumpuh turut akan mendapat pampasan.

“Ini satu cara kerajaan Barisan Nasional (BN) membantu orang miskin yang berdaftar di bawah e-KASIH,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Sijil Skim Insurans 1AZAM NKRA LIH Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di Kompleks Studio Merdeka di sini, semalam.

Kementerian mencarum RM120 setahun untuk setiap keluarga kepada Allianz Insurans yang memberi perlindungan kepada isi rumah terbabit dan ada tiga skim disediakan.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Insurans1AZAMmanfaat500_000pesertae-KASIH/Article/index_html

1Home - Business - Allianz to venture into M’sia’s takaful industry

Allianz to venture into M’sia’s takaful industry

Posted on March 5, 2011, Saturday
KUCHING: Investment holding company, Allianz Malaysia Bhd (Allianz) is seeking opportunities to venture into the fast-growing takaful industry as Malaysia aims to become the region’s Islamic banking hub.
According to OSK Research Sdn Bhd (OSK Research), this was on the back of Allianz’s life insurance business chalking up RM1 billion in gross written premiums (GWP) as well as a robust double digit growth of 18.5 per cent in financial year 2010 (FY10).
In December 2009, the group began negotiating with MNRB Holdings Bhd on the proposed acquisition of equity interest in the latter’s wholly-owned Takaful Ikhlas SB as part of its effort to venture into takaful industry.
The research firm believed that if the deal goes through, it would certainly be a big plus for Allianz.
After suffering a net loss of RM2.6 million in 2007 on provisions for the acquisition and integration expenses related to Bright Mission Bhd, Allianz had successfully made its strong comeback by recording double digit growth in its net profit from 2008 to 2010.
The company, as expected by OSK Research, would record a high single digit growth in 2011.
Additionally, Allianz won the KPMG Shareholder Value Award 2008 for the financial services sector based on value creation for shareholders.
This award aimed to promote corporate excellence through enhancing levels of disclosure and setting exemplary industry good practices.
Overall, OSK Research pegged Allianz at a target price of RM5.68 per share.